Cirka 20 % av Sveriges totala yta utgörs av sötvattensmiljöer vilka inkluderar vattendrag, sjöar och olika typer av våtmarker. I sina naturliga tillstånd med variationer och naturliga störningar utgör dessa miljöer samt deras närliggande strand och kantzoner oaser för den biologiska mångfalden.
Stora delar av Sveriges vattenmiljöer utsätts och har historiskt blivit utsatt för olika typer av påverkan som har stört de naturliga processerna och gjort att ekosystemen har hamnat i obalans. Detta har lett till att många vattenmiljöer idag inte uppnår målet God ekologisk och kemisk status. Vattendrag har exempelvis rätats ut och grävts om, rensats på naturliga strukturer och blivit påverkade av vattenkraft som skapar vandringshinder för fisk. Sjöar har blivit sänkta och har blivit drabbade av övergödning på grund av näringsläckage och miljögifter från industrier, lantbruk och reningsverk i avrinningsområdet. Denna påverkan har lett till en minskad biologisk mångfald och mindre artrika ekosystem där specialiserade arter ofta har ersatts av generalister. I sin tur drabbas vi människor av ovanstående påverkan då akvatiska system i balans förser oss med en rad ekosystemtjänster såsom rent dricksvatten, naturlig vattenreglering och friluftsliv.
Biotopkartering av vattendrag
Biotopkartering av vattendrag är en metod där man undersöker fysiska förhållanden i och i anslutning till vattendrag. Genom data som samlas in kan man analysera olika strukturer och egenskaper för att förstå hur vattendraget idag fungerar som ett ekosystem och hur det har blivit påverkat av mänsklig aktivitet. Utefter detta kan man sedan utforma åtgärder för att vattendraget direkt eller på sikt ska kunna återgår till mer naturliga förhållanden.
NaturFokus innehar relevant utbildning inom senaste metodiken (2017:09) och utför årligen många mils biotopkartering i både södra och norra Sverige.
Restaurering
Efter att åtgärdsförslag och åtgärdsplaner har tagits fram följer ofta ett flertal restaureringsprojekt för att direkt eller indirekt kunna återställa den rubbade balansen. Fysiska restaureringar kan till exempel innebära biotopvårdande åtgärder där naturliga strukturer återförs till en rensad vattendragsfåra, återställa bestämmande sektioner för att höja basnivåer och återställa svämplan, återmeandra vattendrag, plugga igen diken vid utdikade våtmarker och återställning av trösklar vid sänkta sjöar.
NaturFokus utformar, planerar och utför fysisk restaurering i fält.
Hydromorfologiska åtgärdsplaner
Vattendrag och sjöar som idag inte uppnår God ekologisk eller kemisk status har ofta blivit utsatta för en så pass stor mänsklig påverkan att det krävs åtgärder för att återställa balansen. En åtgärdsplan och åtgärdsförslag syftar ofta till att sträva efter att vattenmiljöer ska kunna återgå till ett mer naturligt tillstånd sett utifrån vart det befinner sig idag.
NaturFokus utformar åtgärdsplaner för hela vattenförekomster och avrinningsområden likväl som för kortare vattendragssekvenser. Åtgärder syftar bland annat till att förbättra konnektivitet, magasineringsförmåga, näringsretention och brunifiering.
Provfisken
Provfisken är en av de bästa metoderna för att få en bild över fisksamhället i en sjö eller ett vattendrag. Genom provfisken kan man få en bild av fisksamhällets artsammansättning, åldersfördelning, könsfördelning, förekomst av miljögifter med mera. På så sätt kan man få en överblick av hur fisksamhället ser ut gentemot vad som är förväntat i ekosystemet och därmed kan man få en inblick i hur vattenförekomstens ekosystem mår.
NaturFokus har mycket erfarenhet av provfisken både i mindre och större sjöar, hjälper kontinuerligt till med elfisken och innehar relevanta utbildningar och certifikat såsom elfiskecertifikat.